четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Ръка на деня - Блъф на ривъра

Тази ръка се случи по време на вчерашната ми кеш игра в Betfair на ниво с блайндове $2.5/5 и нагледно показва практическо приложение на теорията описана в предната публикация, а именно как да осъществим успешен блъф на ривъра.

Ето видео на самата ръка:




Очевидно рейза от първа позиция с 76 сютед не е задължителен, но го предпочитам пред лимп. Общо взето от тази позиция ще фолдна такава ръка в около 50% от случаите, ще рейзна около 40% и останалите 10% ще лимпна в специфични ситуации, например на много пасивна, лимперска маса, където шанса да бъда рейзнат е малък, а има голям шанс да играя срещу 3-4 противника постфлоп.

Получаваме 2 кола - от тайт агро бутона и от лууз пасив рибата на големия блайнд. Флопа пада 8 Q 3 с две спатии. Това е доста лош флоп за нашата ръка - нямаме нито чифт нито някакъв дроу, но от друга страна като цяло е сравнително безопасен, затова след чека от рибата аз решавам да направя C-bet, за около 3/4 пот. Получавам кол от бутона, а големия блайнд фолдва.

Търна е много добра карта - 9 купа, което ни дава опън ендед стрейт дроу и се появява втора купа на борда. Тук решавам да направя търн С-бет, малко по-голям от пота. Този бет показва голяма сила и изглежда така сякаш защитаваме готова, много силна ръка от множеството стрейт и флаш дроуве, които са възможни в този момент. Именно факта, че залагаме повече от пота, а не някаква част от него би трябвало да убеди противника, че защитаваме вече готова ръка, а не дроуваме.

Ривъра е К пика, която не запълва нашия дроу и единствения начин да спечелим ръката е да направим бет и да накараме противника да фолдне. Сега е момента да направим отново анализ на цялата ръка и да решим дали момента е подходящ за ривър блъф.

В миналия пост направих списък на условията, които трябва да са налице за да направим добър блъф. Нека да видим дали изпълняваме тези условия в случая.

1. Изиграли ли сме ръката по начин, който разказва хомогенна история, че държим наистина силна ръка?
Да! Рейзнахме префлоп, направихме нормален бет на флопа, бетнахме търна сякаш предпазваме готовата си ръка от дроуве и след като никой от тези дроуве не се попълни на ривъра евентуален бет от наша страна би изглеждал като валю бет все едно държим сет или поне АА.

2. Какво държи противника и има ли шанс той да го фолдне?
По начина, по който се разви ръката, най-вероятно е противника да държи дама със среден или висок кикър или да е на флаш дроу. Ако държеше нещо повече от един чифт на флопа или на търна, най-вероятно той щеше да рейзне на някой от тези две улици, за да предпази ръката си от множеството дроуве. Освен ако не е точно на KQ, опонента ни държи най-много чифт дами, които след падането на ривъра, даже не са най-високия чифт на борда. Следователно има голяма вероятност, противника да фолдне ако направим голям бет на ривъра.

3. Подходящ ли е профила на противника за ривър блъф?
Първото нещо, което трябва установим е дали играем срещу рeгюлар (т.е. играч, който играе често или всеки ден на сайта) или случаен играч, които в по-голямата си част са слаби играчи, които трудно фолдват. Идеята е, че тези случайни играчи сядат да играят доста по-рядко, а когато играят те не са дошли за да фолдват, а точно обратното - те ще колнат с доста маргинална ръка с идеята просто да видят дали печелят. В случая нашия съперник е регюлар, с който сме изиграли 6000 ръце и статистиките му подсказват, че той се опитва да играе правилен покер (въпреки, че конкретно този играч според мен е доста слаб регюлар). Процента му на "went to showdown" (т.е. в колко процента от ръцете които играе стига до отваряне на картите след ривъра) е 25%, което не е високо т.е. той не е колинг стейшън (поне що се отнася до ривъра). Има тенденция дa фолдва трудно срещу флоп и търн С-бетове (процентите му са съответно 48% и 15% т.е. доста ниски), но фолдва висок процент (близо 60%) срещу ривър С-бет. Всичко това говори, че този противник е подходящ за блъфиране на ривъра.

4. Опасна карта ли е ривъра за рейнджа, който репрезентираме или подобрява ли по някакъв начин рейнджа на противника?
По време на цялата ръка ние репрезентираме, че имаме или сет или АА или КК. Попа, който пада накрая може единствено да е подобрил ръката ни, но не и да и навреди. Ако ли пък противника ни е слагал на нещо от сорта на AQ, ол ин залога, който ще последва на ривъра би трябвало да го разубеди. От друга страна ние сме убедени, че противника ни е или на дроу или на Qx ръка и освен ако не държи точно KQ, този ривър не би трябвало да е добър за него.

5. Имаме ли достатъчно пари в стаковете, за да направим залог достатъчно голям, за да накараме съперника да фолдне?
Да! Неговия стак е $302 и ако влезем ол ин той трябва да плати $302 за да спечели $415 и по такъв начин не му даваме кой знае колко добри одс, особено ако е на рейнджа, на който го сложихме по-рано.

6. Има ли шоудаун валю нашата ръка?
Ясно е като бял ден, че с бъстнатия стрейт дроу и 7 хай нямаме на какво да се надяваме ако се стигне до отваряне на картите.


Този подробен анализ показва, че тази ситуация е много удобна да опитаме ривър блъф, като влезем ол ин и накараме противника да фолдне. В този случай, човека използва целия си тайм банк от около 30 секунди преди да фолдне, което ми подсказа, че не е бил на дроу, а е имал поне дама с хубав кикър ако не и два чифта.

Varnatrader

6 коментара:

  1. В betfair poker bad beat има ли много? Личи ли, че ползват хардуерена случайност или е като на всякъде другаде?

    ОтговорИзтриване
  2. Незнам какво точно имаш предвид. В покера като цяло има много bad beat, но номера е да играем така, че това да не ни влияе пагубно. Аз успявам да печеля пари в betfair, което значи че колкото и бад биит да има е възможно да се печели ако се играе правилно.
    Ако намекваш, че някои покер софтуери мамят - не съм специалист, незнам. Но ще ти кажа, че на жива игра в казино, където няма никакъв софтуер, са ми нанасяли най-зловещите бад биитове.
    Покера е много тежка игра в психологическо отнощение - някои хора предпочитат да обвиняват софтура за това - аз гледам да не съм един от тях, въпреки че и аз понякога го правя.
    И все пак би ли обяснил какво значи "хардуерна случайност" и как е на другите места?

    ОтговорИзтриване
  3. betfair изрично поясняват, че за случайност ползват устройство. Друг способ е за случайност да бъде ползват софтуерен алгоритъм. На теория второто е значително по слабо от първото и не се постига кой знае каква случайност. Също на теория и двата случая трябва да са напълно годни за употреба. Но лошите удари по някой път смущаващо зачестяват. Това води до един логичен извод и той е че някой бърка в случайноста. Особено много си личи когато магаре влиза на нищо, не се плаши от никакви залози, плаща си и естествено е да загуби понеже като покаже на ривъра се вижда, че просто е играл на нищо. Или айде нисък чифт най много. Ривъра го спонсорира и побеждава. Ако имаш наблюдение в betfair да се смучват по нормални неща сподели как е?

    ОтговорИзтриване
  4. http://chipsandtips.blogspot.com/2010/02/blog-post_11.html#comments

    How does Betfair Poker guarantee random cards are dealt?

    The Betfair Poker Random Number Generator is a True Random Number Generator. It uses the hardware device J1000KU to generate random numbers.

    It does not use a software algorithm (PRNG). The hardware generator, the QNG Model J1000KU, derives most of its entropy from shot noise. Hence its entropy source is almost entirely quantum and therefore extremely non-deterministic – ie. completely true random.

    The J1000KU’s output has been tested extensively by the most stringent tests available and it has not failed any test for randomness in tests utilizing up to 500 billion bits. The J1000KU unit has passed Dr. George Marsaglia’s battery of ‘Die Hard’ tests.

    ОтговорИзтриване
  5. Ако бях аз и имам Q щеше да получиш снап кол на ривъра.Предполагам , че играча е пропуснал флаша си.Ти направи 3 пот бета, ако предположим, че на флопа презентираш АА,КК,АQ...на търна същия рейндж, то на ривъра, плашещата карта К всъщност става не плашеща:)защото на такъв ривър, след 2 пъти кол на пот бет залози шанса да валю бетваш АА става много малък, при положение , че излиза и гът шат дроуа, (J10 спатии) примерно,също така отпада и валю бет, ако имаш АQ, единствената ръка която може да валю бетваш е сет КК, или друг сет, но, ако е валю бет залога според мен би бил халф пот,или малко повече, за да може да бъде платен.Начина по който е играна ръката, или е тотален блъф, или е монстър, изигран по-странен начин.Според мен кол на ривъра е задължителен особенно срещу много агресивен играч.Такъв кол би донесъл облаги в дълъг период от време.Това е мойто мнение.

    ОтговорИзтриване
  6. Възхищавам се на играта ти и имам молба, ако може да направиш видео за турнирна игра в късна фаза, според мен там е майсторството и наистина искам да видя, отиграванията ти, които до момента безпорно са доказали,че си фантастичен турнирен играч.Желая ти Новата Година да ти донесе многократно повече успехи от предходната!

    ОтговорИзтриване