четвъртък, 27 май 2010 г.

Евровизия 2010 - Втори полуфинал


Първият финал на Евровизия 2010 е вече в историята. Прогнозите ми като цяло се оправдаха; недоволен съм най-вече от отпадането на Финландия, но загубата беше щедро компенсирана от залозите СРЕЩУ Латвия, Малта и Словакия, както и от класирането на Босна и Херцеговина. Големите изненади - отпадане на Сърбия или Белгия - не се случиха, но при изключително ниските коефиценти, срещу които залагахме, те попадат в графата "от опит глава не боли".

Полуфинал 1 ни даде ценен урок, който трябва да използваме в днешния втори полуфинал - изненади в Евровизия вече почти не се случват, пазарът е изключително точен и фаворизира бъдещите победители. Неслучайно само една страна с коефицент под 2 (Словакия @ 1.4) не успя да се класира за финал, за да бъде заместена от единствения участник с коефицент над 2, който поднесе изненада (Португалия @ ~3)
Във втория полуфинал разделението между фаворити и аутсайдери е още по-силно изразено, тъй като тук са събрани основните претенденти за спечелване на конкурса. Ето впечатленията ми от вчерашните две репетиции:
1.Литва: И този полуфинал се открива със свежо и енергично парче. Литва следва традицията да гони успех с иронични номера, които се опитват да съберат така наречения протестен вот - гласовете на хората, на които им е неудобно, че гледат Евровизия. Стартов номер 1 е може би най-неподходящ за такова изпълнение - как да гласуваме срещу нещо, което още не е започнало. Коефицент 2.8 точно отразява шансовете на Литва за успех - заложете ЗА само ако сте сигурни, че поне два от фаворитите с ниски коефиценти ще се провалят
2.Армения: Един от основните претенденти за спечелване на конкурса не би трябвало да има проблеми да се класира дори с този стартов номер. Ева Ривас успява да задържи вниманието дори когато пее за нещо тoлкова незначително като костилка от кайсия (Prunus Armeniаca). Има какво да се желае от визуалната част, вместо да се съсредоточат върху атлетичната физика на изпълнителката, камерите ни занимават твърде много с помощния персонал на сцената. При мощната подкрепа на арменците в цяла Европа обаче такива детайли са без значение - сигурно класиране, но и пазарът го знае - коефицент 1.05.
3.Израел: Още един от фаворитите за спечелване на конкурса, но за разлика от Армения тук трендът на коефицента е нагоре. Харел Скаат е отличен певец, но при вчерашните репетиции допусна леки грешки. Изпълнението е на практика без хореография и разчита на перфектно вокално изпълнение. Дори то да не се получи обаче, класирането не би трябвало да е проблем - диаспората ще помогне, а и Харел е ценен мъжки спесимен в тази толкова женска година и ще бъде запазен от журитата. Ако коефицентът достигне 1.2 - голям залог ЗА.
4.Дания: Половинките на датския дует изглеждат като мъж и жена, които неволята е събрала на една сцена; там те от самото начало демонстрират недостатъците си (под формата на немалко фалшиви тонове) и после успокоени от сходното си ниво на некомпетентност постигат нещо като синхрон. Най-силният претендент да придружи Словакия в галерията на спуканите балони - коефицентът вече тръгна нагоре и наближава 1.5 . Ако изобщо ще залагате СРЕЩУ някой фаворит - този е най-подходящият.
5.Швейцария: Михаел фон де Хайде умее да пее. Но безинтересно. Коефицентът е около 7; ако харесвате поговорката за врабчето в ръката, той е вашият човек.
6.Швеция: Евровизия не може да се състои ако няма песен наречена This is my life. През 2010 трябва да се чувстваме късметлии - баналностите спират с текста на парчето, докато вокалното изпълнение на момичето с китара е едно от най-запомнящите се на конкурса. Шведският екип е приготвил специална атракция, при която цялата зала ще се превърне в участник в изпълнението. Класирането на Швеция за финал е извън съмнение; коефицентът върви надолу, но дори при сегашните нива от 1.14 изглежда изгоден.
7.Азърбайджан: Сафура е основният фаворит за спечелване на конкурса - коефицентът е около 2.8. Очевидно е, че в продукцията са наливани сериозни пари - като се започне от подбора на качествени композитори от Швеция, и се стигне до масираното присъствие в плейлистите на радиостанциите в цяла Европа. Получило се е обаче престараване с хореографията - претрупана и незапомняща се. Това накара някои хора да вярват че Азърбайджан може дори да не премине полуфинала - коефицентът се покачи от 1.01 до 1.06... Лесно мога да изброя десетина спортни събития, при които коефицент 1.06 е губил, но тук това просто няма как да се случи - хората (и особено журитата) обичат фаворитите, а и стотици хиляди европейски мюсюлмани нямат търпение да изразят идентичността си подкрепяйки Азърбайджан...
8.Украйна: Альоша в даденият случай не е каменен войник, а екстравагантна блондинка. Надвиснала е обаче също толкова застрашително над „сладките хора" и вещае края на света, с пронизителен, но интересен глас. Кандидат номер 1 да заеме мястото на евентуален провалил се фаворит. При традиционно многото приятели на Украйна това е реалистично. Коефицент 1.87 обаче не успява да ме развълнува.
9.Холандия: Шлагер в стила на Евровизия от 60-те и 70-те години, който ще е забавление за по-възрастните зрители.Коефицентът за класиране достигна 9; масов носталгичен вот едва ли е възможен, така че може да се залага срещу.
10.Румъния: Приятен смесен дует, който разчита на много пироефекти за сценичното оформление. Нито композицията, нито изпълнението се отличават с особени качества; провалът би бил изненада при коефицент за класиране 1.3, но не изключен. Не бих залагал СРЕЩУ, но това е едно от изпълненията, които дават надежда че хегемонията на пазарните фаворити няма да е пълна и някой от аутсайдерите би могъл да се промъкне на финал.
11.Словения: Били ли сте в компанията на човек, който сам се смее на неостроумните си шеги? Изпълнението на Словения оставя същото чувство - става ни неудобно, но поне тук няма нужда да се усмихваме от куртоазия. Не залагайте ЗА на коефицент 21; заложете СРЕЩУ на всеки коефицент, на който успеете.
12.Ирландия: Ниам Кавана вече е печелила този конкурс, по време когато представителките на Азърбайджан и Холандия им е било рано да проходят. 17 години по-късно, тя демонстрира най-зрелият и богат глас в състезанието. Той обаче се използва за изпълнение на една трудно запомняща се песен. Класирането на Исландия и Португалия в полуфинал 1 показа, че зрителите ценят вокалната виртуозност. Годините когато Ирландия спечели 4 конкурса за 5 години отдавна са зад нас и за островната страна не е лесно да събира гласове, но едва ли тук е мястото да търсим изненада; коефицент 1.35 за класиране е правилно поставен и не ме провокира да залагам.
13.България: Добрата новина е че имаме отлична хореография, може би най-добрата в този полуфинал. Лошата новина е, че след ирландската изпълнителка гласът на Миро звучи като тананикане в банята. Преходът от английски на български изобщо не допринася за интегритета на изпълнението, а финалът е всичко, но не и кулминация - публиката изпада в колебание кога точно да ръкопляска. Жалко че един от малкото „конвертируеми" български поп-изпълнители не успя да предложи песен, която да е поне на нивото на включените в последния му албум. Ако патриотизмът не ви спира - залог СРЕЩУ @ 6.6.
14.Кипър: Автентичното момче с китара (за разлика от белгийския манекен) е поканило приятелите си на сцената за да изпълнят заедно една рок-балада, която зарежда с настроение и животът наистина започва да изглежда по-добър през пролетта. Jon Lilygreen & The Islanders са уелсци, а Великобритания гласува в този полуфинал; това би трябвало да осигури една максимална оценка, а с подкрепата и Ирландия и на скандинавските участници, Кипър има шансове. Ако не сте си поставили за цел непременно да спечелите всичките си залози, опитайте залог ЗА @ 2.4 - Кипър е една от потенциалните изненади.
15.Хърватия: Трите членки на Feminem не са събрани чрез конкурс за двойнички на Кари Брадшоу от Sex and The City. Всъщност те представиха Хърватия на Евровизия през 2005, когато бяха сред фаворитите за победа, но останаха едва 14ти. Трудно е да спрете да си мислите „бил съм там, гледал съм това" докато наблюдавате изпълнението им, но не мисля че това намалява шансовете за класиране. Хърватия е една от страните с мощна диаспора, момичетата позират добре и пеят прилично, а песента се помни въпреки че е на родния им език. Залог ЗА на коефицент около 1.2 е резонен, доколкото имаме доста също толкова сигурни финалисти, на които се предлага по-нисък коефицент.
16.Грузия: София Нишарадзе има талант за мюзикъл и го демонстрира като не спира да танцува през трите минути на изпълнението си. Въпреки енергоемките движения гласът и остава перфектен, а енергията става заразителна. Всичко това безспорно ще бъде оценено от журитата, а Грузия единствена от трите кавказки републики в този полуфинал може да разчита на гласовете и на двамата си съседи. За съжаление коефицентът за класиране падна от 1.5 до 1.35, но все пак може да се опита залог.
17.Турция: След отличните Mor Ve Otesi които през 2008 показаха че турската музика не е само ориенталски ритми, сега комшиите се представят с nu metal групата MANGA. Изпълнението е различно от всичко което сме видели дотук и ще спечели много от „неохотните" зрители на Евровизия. Наред с гарантираната подкрепа от диаспората, това означава класиране на финала. Коефицентът обаче е само 1.04.

Препоръчвани залози:
СРЕЩУ Дания @ 3
ЗА Азърбайджан @ 1.06
ЗА Израел @ 1.19
ЗА Хърватия @ 1.2
ЗА Кипър @ 2.4

1 коментар:

  1. Браво! Чудесен анализ. Поздрави от екипа на еurovision-bg.com!

    ОтговорИзтриване