четвъртък, 6 май 2010 г.

Ах, тези асаци!

Наскоро започнах да поддържам новия блог на Betfair на български език. Засега се получава доста интересен проект, тъй като там публикуваме както авторки материали, така и преводи на интересни статии за покер. Pan40 пък е поел голяма част от раздела за спортни залагания, където гъмжи от интересни предложения от пазарите на Betfair и компетентни прогнози за предстоящи събития. Може да посетите блога на Betfair блог.

Ето една от статиите, които публикувах наскоро, на тема покет асаци:


Ах, тези асаци!

Винаги е добре да получим покет аса като стартова ръка, но този факт сам по себе си не ни гарантира печалба. От това как ще ги изиграем след това, зависи дали ще сме от онази група хора, които постоянно се оплакват как някакъв идиот им е бил асата или ще сме от тези, които приемат бад биитовете като неизменна част от играта, но знаят, че ако я играят правилно това е ръката, с която правят най-много пари в дългосрочен план.

А да се играят правилно асата далеч не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Рефлекса да наливаме много пари в пота и да влизаме лесно ол ин, когато държим вездесъщите АА е със сигурност правилната игра префлоп. Но отворят ли се картите да борда трябва да сме готови за всичко - да влезем ол ин, да се фолднем, да залагаме, да чекираме, а понякога даже да блъфираме.

Проблемите след флопа идват най-вече от факта, че префлоп обикновено пота е достигнал по-големи от нормалното размери, тъй като е имало рейз и рирейз. При наличието на 20-25 големи блайнда в средата на масата, е много лесно да се поддадем на изкушението да спечелим пота на всяка цена и да залагаме агресивно с тенденция да влезем ол ин. В повечето случаи това е правилната игра, но винаги трябва да преценяваме внимателно как изглежда флопа, преди да се впуснем в тази авантюра.

Флоповете най-общо могат да се разделят на три групи - безопасни, съмнителни и опасни (изключвам случаите когато на флопа падне А - там имаме много силна ръка и нещата са ясни).

Когато държим АА, примери за безопасни флопове са - 8 8 2, К 8 3, Т 6 4, 7 7 7 и други. За предпочитане е картите в горепосочените флопове да са от различна боя т.е. да няма възможност за флаш дроу. Както забелязвате в тези флопове няма и много възможности за готови стрейтове или стрейт дроу и единствената реална заплаха идва от това противника ни да е направил сет или трипс. Ако това е случая най-често ще загубим целия си стак, но това ще се компенсира многократно от случаите, когато противника ни държи JJ на 9 9 4 флоп, където най-вероятно ние ще успеем да спечелим целият му стак.

Съмнителните флопове са такива, при които има предпоставки за флаш или стрейт дроу и които съдържат високи карти. Примери за такива флопове са К Q 9 с две карти от една боя, T 9 8 рейнбоу (когато всички карти са от различна боя), К Q T (рейнбоу) и т.н. При тези флопове все още е вероятно да сме с най-добрата ръка и е добра идея да защитим ръката си с един залог на флопа, но ако противника ни продължи по-нататък в ръката трябва да се опитаме да контролираме големината на пота, например като не правим залог на търна и в някои случаи даже е правилно да фолднем ако противникът ни покаже сила.

Опасните флопове са такива, които съдържат едновременно възможности за флаш и стрейт дроу и високи карти или има три високи карти от една боя. Когато държим АА и флопа падне К Q J всички от една боя (и нито един от нашите асаци не е от тази боя) или К J T с две от една боя, трябва да подходим много внимателно. Тук основната ни цел е да държим пота в разумни размери, затова даже и да решим да правим залог е по-добре да намалим размера му. Трябва много внимателно да следим за реакцията на противника и ако той започне прави големи залози или рейзове може би е време да фолднем нашата добре изглеждаща ръка.

И така ако успеем да накараме противника да влезе с целия си стак префлоп, когато държим АА, може да сме сигурни, че сме изиграли ръката по най-добрия начин, независимо дали спечелим или загубим. Отворят ли се картите на флопа, обаче, е време да загърбим рефлекса, че трябва да всяка цена да спечелим ръката само защото държим АА и внимателно да анализираме ситуацията.

3 коментара:

  1. Здравей, Славен. Много ми беше интересно докато четях твои статии за покера, за турнирите он-лайн и на живо, както и веселите преживявания около събитието в Талин :). Открих блога ти в "Покернюс" и реших да драсна едно коментарче. Поздравления за добрите резултати и все така напред и нагоре :).

    Бих искал да те попитам - На какво отдаваш тези успехи, кои са основните фактори за теб, освен познанията и уменията? Колко е важна ролята на късмета?

    Благодаря предварително и с нетърпение ще очаквам някоя твоя нова статийка :)

    Поздрави, Костадин!

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси за позитивните коментари.
    Късмета има значение само в рамките на дадена ръка, даден турнир или даден ден. Понякога и в дадена седмица. Но ако се играе правилно, с добър банк мениджмънт и добри покер умения, ролята на късмета се унищожава тотално и нещата се изравняват - остава само влиянието на играта ни. Ако винаги поставяме противника на правилния рейндж от ръце и вземаме +ЕV решения спрямо това, ако изчисляваме добре пот одс и вземаме правилните решения според тях, ако профилираме правилно противниците и имаме правилна стратегия за съответните профили - повярвай ми - ролята на късмета става доста малка.
    Но забележи - ако имаш $100 е акаунта и седнеш да играеш с $50 от тях и играеш супер правилно, но ти нанесат бад биит по най-бруталния начин, обикновено това влиза много гадно, но в крайна сметка грешката си е в теб, че си инвестирал половината си банкрол в една сесия.

    Има още много неща за казване, но може да напиша отделна статия за това.

    Успех!

    ОтговорИзтриване
  3. Здрасти, Славен :). Благодаря за бързия отговор, очарован съм от това, което написа. Определено казаното от теб звучи доста убедително и ми вдъхна повече увереност. Сега със сигурност се чувствам малко по-спокоен :). До известна степен знам, че е така, макар и късно да го осъзнавам и трябваше много да се "опаря", по пътя си към изграждането на един добър покер играч :).

    Още си взимам поуки и затова е важно за мен да общувам с хора като теб. За напред ще гледам поне да не разчитам много на късмета, затова сега съм наблегнал по-сериозно в опознаване на материята, като гледам по-рядко играя и повече да чета, както и да гледам видео материали от световни покер събития.

    Основната ми грешка винаги е била в това, че съм доста нетърпелив, и не само в Покера, а и в живота, и това най-вероятно е една от основните причини да позволявам да се объркват нещата. Все пак работя по въпроса и мисля скоро да променя това и да си създам една последователност и дисциплина.

    Напоследък следя почти всичко около живота на покера в България и ми се струва, че доста бързо се развива и се популяризира. Започва да ми става все по-интересно и това също е допълнителна мотивация да се развивам и скоро да се включа в някой голям турнир на живо :).

    Между другото "Унибет Опън Златни пясъци" наближава :). Ти ще участваш ли в този турнир?


    Благодаря още един път за обърнатото внимание и до скоро :)

    Поздрави, Костадин!

    ОтговорИзтриване