петък, 3 септември 2010 г.

Квалификации за Евро 2012: Англия - България

[Публикувано на блога на Бетфеър ]

България започва поредния квалификационен цикъл без много настроение - трите пропуснати големи първенства започват да тежат, а отказването на Бербатов лиши отбора от единствената звезда от световна величина.

Въпреки това, едва ли би могло да има по-подходящ момент за гостуването на Уембли. Англия се представи много под очакванията на Световното Първенство, а новият квалификационен цикъл започва със сериозни проблеми в състава. Отсъствието на Джон Тери и Рио Фърдинанд в защита е особено притеснително за Фабио Капело; Франк Лампард трудно ще бъде заместен в средната линия, а нестандартен нападател като Питър Крауч можеше да затрудни лабилната българска защита, ако не беше контузен. Джърмейн Дефо и Фил Ягелка изглежда ще преодолеят травмите си, за да вземат участие в мача, а здравето на вратаря Джо Харт трябва да бъде запазено на всяка цена, защото резерва му е Скот Лоуч от Уотфорд - играч без опит на международната сцена.

Разбира се, за да се нарекат реалистични, надеждите на България не могат да се крепят само на проблемите на съперника. Достатъчно качествен ли е отборът, за да спечели актив от този мач?
Видели сме твърде малко от сегашната формация на България, за да можем да отговорим със сигурност на този въпрос. В контролата срещу Русия видяхме проблясъци на сработване между отделните линии и атакуваща игра от прилично качество. В този странен мач обаче не беше тествана най-слабата линия на България - защитата. След като получиха ранен вратарски гол като подарък, руснаците сякаш решиха да изпробват собствените си защитни си схеми и почти не застрашаваха българската отбрана.

Нищо подобно не може да се очаква от страна на Англия. На Капело му трябва убедителна победа, за да докаже че решението да не бъде сменен е било правилно. Дори без важни играчи, Англия има ресурс да постигне такава победа, затова коефицент 1.33 не е изненадващ. Равенството (коефицент 5.5) би било чудесен резултат за България, но просто не разполагаме с играчи, които да реализират един солиден дефанзивен план на игра. Единственият шанс за Станимир Стоилов е да поеме рискове, играейки по-открито, отколкото повечето отбори си позволяват на Уембли. Съдейки по изказванията на ръководството на отбора, именно това ще бъде тактиката за този мач; ако тя постигне пълен успех, залог на България би се изплатил на коефицент 14.0.

Това е първи кръг от квалификацията, България няма какво да губи и това прави мача особено труден за прогнозиране. Ако българите получат ранен гол, твърде вероятно е да се хвърлят да го връщат и да станат уязвими за головия глад на Рууни. От друга страна, България ще се опитва да използва шансовете си в нападение от самото начало, вместо да фрустрира съперника през първото полувреме и да се опита да го контраатакува през второто.
Именно затова моят оптимистичен залог за този мач е България да води на почивката на коефицент 10.0.
Песимистичният сценарий е свързан с много голове - възможен залог в този дух би бил ЗА Някой друг точен резултат @ 5.2, но аз все пак ще предпочета НАД 3.5 гола @ 2.92 - тук бихме могли да се надяваме и на крайно 2-2 например.

И накрая един пазар на който рядко обръщаме внимание - дали в мача ще има дузпа? Защитата на Англия ще бъде в прекроен вид, защитниците на България не са склонни към грубости, но често демонстрират неумение за чиста игра; и двата отбора разполагат с остри нападатели като Рууни, Дефоу, Божинов, Мартин Петров, които умеят да нахлуват с дрибъл в наказателното поле. Именно затова ми се струва, че вероятността унгарецът Виктор Касаи да посочи бялата точка в този мач е по-висока от стандартните 25-28%. Затова ще заложа ЗА дузпа в мача, на коефицент около 4.0.

Препоръки:
Над 3.5 гола @ 2.92
Дузпа? - Да @ ~4.0
На почивката - България @ 10.0

Няма коментари:

Публикуване на коментар