петък, 14 октомври 2011 г.

Ръгби, полуфинали на Световното


Световното първенство по ръгби навлиза в най-решителната си фаза - предстоят полуфиналите: Уелс - Франция в събота и Нова Зеландия - Австралия в неделя.

Първият мач изглежда наистина непредвидим и почти изравнените коефиценти го показват. Лекото предимство на Уелс (1.87 за победа в редовното време) се обяснява с отличната игра на отбора в четвъртфинала срещу Ирландия, спечелен убедително с 22-10. Франция се добраха до четвъртфиналите след 2 загуби в предварителната група (очаквана от Нова Зеландия и сензационна от Тонга), но там победиха Англия и отново са в сметките.

След 5 изиграни мача в рамките на един месец контузиите се превръщат във важен фактор. Уелс ще играят на полуфинала без най-добрия си шутьор Рис Прийстланд, но той има достоен заместник в лицето на опитния Джеймс Хук. За Франция обаче под съмнение е плеймейкърът Димитри Яшвили, който носи точките за отбора от статични положения. Ако се наложи Морган Пара да поеме отговорността за шутовете към вратата, това вероятно ще струва на отбора няколко точки по-малко, които могат да се окажат решителни за крайния изход на мача.

Който и отбор да победи в първия полуфинал, той ще е в ролята на аутсайдер за финала. Неделният сблъсък между Нова Зеландия и Австралия изправя един срещу друг отборите сочени за фаворити за титлата още преди началото на турнира.
За домакините от Нова Зеландия спечелването на титлата за втори път след 1987 се е превърнало в национална кауза. Кивитата са единственият отбор без загуба до момента и нормално са фаворити на коефицент 1.46 да спечелят полуфинала и на 1.73 за шампионска титла. Отборът обаче пострада много сериозно от контузии. Още след мачовете в предварителната група отпадна основният реализатор Дан Картър. Последният в защитата Милс Мулиаина счупи рамо в юбилейния си 100тен мач на четвъртфинала срещу Аржентина. Капитанът Ричи МакКоу вече пропусна един мач заради контузия и може би не е 100% готов за полуфинала. Въпреки дълбочината на състава си, новозеландците не са всепомитащата сила, която всички очакваха да видят на това първенство. Дори срещу скромни съперници като Канада те губеха топката прекалено често в спонтанните схватки. Аржентина успя дори да поведе към 30тата минута на четвъртфинала, а през по-голямата част от мача поддържаше минимално изоставане. Разликата от 23 точки беше натрупана благодарение на финалния натиск, когато крайният победител вече бе ясен. Точно 23 точки срещу Аржентина отбеляза Пири Уийпу, който освен като отличен плеймейкър се изяви и като надежден реализатор от статични положения.

Дали обаче австралийците ще си позволят толкова много нарушения, чрез които съперника да трупа точки от наказателни удари? В четвъртфинала срещу Южна Африка те показаха добра дисциплина и отлична игра в защита, за да детронират световните шампиони с минималното 11-9. След неубедителното представяне в предварителната група (загуба от Ирландия и недотам убедителни победи над абсолютни аутсайдери като САЩ и Русия), Австралия като че ли намира формата, благодарение на която спечели първенството на Южното полукълбо този сезон.
Шансовете срещу Нова Зеландия до голяма степен зависят от двама членове на австралийския екип, родени в Нова Зеландия - треньорът Роби Дийнс и плеймейкъра Куейд Купър. Купър попадна под изключително силен психологически натиск на Световното първенство; всяко негово докосване до топката се посреща с освирквания от публиката, обявен е за най-мразения човек в Нова Зеландия поради факта че се мести в Австралия вече като изграден играч. В петте мача дотук Роби Дийнс гласува безрезервно доверие на сънародника си, но играта на Купър е много по-слаба от тази, с която изведе клубния си тим Куинсланд Редс до титлата в Супер XV. Ясно е, че Дийнс няма да остави Купър извън състава за най-важния мач, но е ясно и че нещо трябва да се промени. Контузията на последния в отбраната Къртли Бийл отваря възможност Купър да заеме неговото място. Другият вариант е Берик Барнс да започне мача редом с Купър в центъра на отбранителната линия. Двамата играчи със сходни качества биха могли да раздвоят вниманието на новозеландската защита и да създадат повече възможности един за друг.

Независимо от конкретните треньорски решения, коефицент 5.8 за шампионска титла на Австралия изглежда много примамлив. За австралийците неделният мач е финал преди финала - при победа титлата е почти сигурна. Фактът че от 25 години не са побеждавали Нова Зеландия точно на този стадион едва ли има голямо значение - Австралия победи с отлична игра в последния мач между двата отбора преди по-малко от два месеца. Психологическият натиск над Нова Зеландия е много голям, а на последните 3 световни първенства те показват че не се справят добре с ролята на фаворити и отпадат преди да са достигнали финала. Домакинството им е призвано да прекъсне тъкмо тази серия и може би ще помогне. Но класите на двата отбора са твърде близки, за да оправдаят толкова голяма разлика в коефицентите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар