събота, 22 октомври 2011 г.

Ръгби - Финал на Световното първенство


Световното първенство по ръгби достигна връхната си точка - в неделя сутринта българско време отборите на Франция и Нова Зеландия ще излязат на решителен сблъсък за титлата. Клишето изисква да се каже, че до финала са достигнали най-достойните, но в случая се налагат уговорки: Франция се добра дотук след неубедителни игри. Към загубата от Тонга в предварителната група се прибави измъчена победа на полуфинала срещу Уелс (9-8) , за която французите получиха решителна съдийска помощ с незаслужен червен картон за капитана на съперниците още в 18-тата минута. Затова и коефицентът за шампионска титла на Франция е толкова висок: преди началото на турнира тази опция се предлагаше на нива около 22, като в пристъп на оптимизъм падна до около 17. Сега французите са на последното препятствие, но коефицентът за титла е само около два пъти по-нисък: 9.2

В Нова Зеландия всичко е готово за парада на победата, а в коментарите се повтаря един рефрен: "Въпросът е не дали ще победим, а с колко". Кивитата са известни с арогантността си когато става дума за ръгби, но този път е трудно да отречем че имат право. Съмненията в качествата на състава, които избуяха след множеството контузии на основни играчи, бяха потушени след убедителната игра в полуфинала срещу Австралия, донесла победа с 20-6. Младият Аарън Крудън се включи успешно на позиция 10 и заедно с Пири Уийпу осигурява добра връзка между схватката и тричетвъртната линия. Двете основни звена изглеждат в по-добър баланс помежду си отколкото в предишните няколко издания на турнира, в които Ол Блекс неизменно започваха като фаворити, а си тръгваха разочаровани.

Коефицент 1.12 за титла на Нова Зеландия трудно може да привлече вниманието ни, дори и да сме привърженици на формулата "малко, но сигурно". Колкото и силни да са аргументите в полза на домакините, все пак Франция е нещо като черна котка (или петел?) за Ол Блекс - Петлите са печелили среяу този съперник дори след сериозно изоставане в резултата, така че изненадата не може да бъде напълно изключена. Затова може би трябва да си повторим: Въпросът е не дали, а с колко?

Нова Зеландия и Франция играха помежду си в предварителната група и резултатът беше 37-17. Финалът на първото Световно първенство през 1987г. между същите два отбора завършва 29-9 за Ол Блекс. Ако предположим, че и този път разликата ще е около 20 точки, залог ЗА Нова Зеландия -16.5 точки @ 1.9 изглежда най-резонния избор.
Ако обаче смятате да следите развитието на мача и предпочитате да заложите на живо, може да изберете следния сценарий: Заложете ЗА победа на Нова Зеландия с 31 или повече точки @ 5.4. Ако очакванията ни за бурен старт на домакините се сбъднат, във втората половина на първото полувреме ще можете да заложите СРЕЩУ този изход на много по-нисък коефицент, за да си осигурите безрискова печалба (зелен пазар). Ако ли пък мачът започне трудно за домакините, не губете надежда - Новозеландците завършваха повечето мачове от груповата фаза с порой от точки в последните минути, така че не е изключено и тук да натрупат разлика в самия край на мача.

Препоръки:
ЗА Нова Зеландия -16.5 @ 1.9
ЗА Нова Зеландия да победи с 31 или повече точки @ 5.4 (с препоръка за залог СРЕЩУ на живо при коефицент под 2.0)

Няма коментари:

Публикуване на коментар