четвъртък, 1 октомври 2009 г.

Защо започваме този блог

Когато измисляхме името на този блог, търсехме нещо кратко и ефектно, което да подсказва, че темата ще е покер и спортни залагания. С 'chips' нещата са недвусмислени - определено няма да си говорим за пържени картофи. Думата 'tips' обаче може да заблуди. На жаргона на залагащите тя означава прогнози за изхода на бъдещи събития. Типстерът познава какво ще се случи в бъдеще, залага на съответния изход и печели...

Проблемът е, че цялата ми кариера на активно залагащ от 2002 г. насам се гради на нежеланието да бъда типстер. Типстерът, колкото и да е добър, има неуспешни прогнози. Понякога загубите идват на серии, от които могат сериозно да пострадат не само финансите, но и самочувствието му. За да не ми се случи това, започнах да правя арбитражни залози. Там идеята е следната: залагаме на всички възможни изходи от даден мач, но само когато коефицентите които различните букмейкъри ни предлагат са достатъчно високи, за да е сигурно че сумата която ще спечелим е по-голяма от тази която сме вложили.

В първите години такива ситуации не бяха рядкост; букмейкърите още се учеха как да оперират в Интернет, задържаха изгодните коефиценти сравнително дълго, не бързаха да лимитират печелившите играчи. Чрез високи обороти и норма на печалба 2-3% успявах да поддържам доста добър доход. Тенденцията обаче е нещата да стават все по трудни за арбитражорите: добрите коефиценти падат по-бързо, а и вече не са малко букмейкърите, които лимитират залозите ви дори като цяло да сте на загуба при тях.

Понастоящем „чистите” арбитражи са източник на много малка част от доходите ми от залагания. „Хватките” които съм научил като арбитражор обаче ми позволяват все още да печеля добре. Вече не се стремя да отстраня риска на всяка цена, а по-скоро да го поемам само тогава, когато имам инструментите да го оправдая. В повечето случаи тези инструменти са чисто математически, но понякога се вслушвам и в интуицията, която става по-надеждна с натрупването на опита.

Една от положителните страни на тази промяна се състои в това, че ситуациите в които печеля (или бих могъл да спечеля) стават по-споделими. Всички арбитражори които познавам са се оплаквали, че са се захванали със занимание самотно, чиято същина им е трудно да обяснят на близките си, а малцината колеги които могат да оценят постиженията им са и конкуренти, с които висят на един и същи клон... Идеята на този блог е да отдаде дължимото на нуждата и ползата от това да обсъждаме опита си. Надявам се в този процес да откриваме нови начини да печелим, които да носят не само пари, но и интелектуално удоволствие.

Pan40

2 коментара:

  1. Здравейте,поздрави за блога и за интересните публикации в него.Отдавна слвдя форумните изявления на Pan40 и ще бъда много доволен ако и тук имам възможност да се запознавам с нови идеи и методи за спортен трейдинг и арбитражи.Във връзка с това - наскоро попаднах на тема в един английски форум,в който се твърди,че един от потребителите на Betfair е възможно да е "открил" "светия граал" в залозите на точен резултат на футболни мачове...Въпреки,че съм много скептичен по отношение на подобни твърдения,изчетох темата(в която има линк към друг форум с по-стара тема посветена на същото,дълга към 55 стр.:)),която ме наведе на много други размисли за възможни решения в същата насока.Интересно ми е дали Pan40 смята,че има някаква интересна нишка в тези теми и дали е възможно да се използват на практика някои от предложенията и разсъжденията в тях.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. А,забравих линка:http://racingtraders.co.uk/forum/showthread.php?t=427&highlight=slicer

    ОтговорИзтриване