неделя, 11 октомври 2009 г.

Трейдинг на живо в мач между неравностойни съперници

Първата случка която искам да разкажа не е съвсем типична за начина ми на залагане, защото в един момент рискът беше над нивото ми на комфорт. Въпреки това смятам да я разкажа подробно, защото техниките с които отстраних риска и в крайна сметка постигнах голяма печалба бяха доста разнообразни.

Мачът е Венецуела - Таити от Световното за юноши до 20г., което продължава и в момента. Таити вече бяха паднали от Испания с 8-0, което ги прави интересни за игра; при голяма разлика в класите е по-лесно да се получат т.нар. 'среди' или 'коридори'. Само че в деня на мача ми се случиха непредвидени неща и успях да включа компютъра чак към средата на първото полувреме. В 37' минута при 3-0 за Венецуела Таити получиха втори червен картон. Тук мачът стана наистина интересен, защото замириса на двуцифрен резултат; такива ситуации са редки и вероятността букмейкър или играч на борсата да сгрешат при определянето на коефицентите нараства.

Започнах да следя пазара Total goals в Бетфеър. Най-високият брой голове който се предлага там е Seven goals or more. Играчите охотно залагаха на коефицент около 1.55, докато в същото време азиатските букмейкъри предлагаха 1.6. Тази разлика е прекалено малка за да търся директна печалба от нея, но ми подсказа "настроенията" на пазара.

Междувременно първото полувреме приключи и азиатците (следях SBOBet в случая) качиха коефицента на 2.08 за над 7.5 гола в мача.

Тук реших че повече не мога да остана безучастен и направих залог от 800 лири (максимумът беше 833). Идеята е да използвам голямата разлика в коефицента между букмейкъра и борсата, за да си осигуря печалба независимо от изхода. Това обаче не е съвсем елементарно. Забележете, че ако заложа срещу Seven goals or more (с други думи - ако лейна този изход), всъщност ще съм заложил на под 6.5 гола. Тоест при точно 7 гола в мача и двата ми залога биха загубили.

Въпреки това нямах никакво намерение да оставя залога си на над 7.5 като рисков за дълго време. Можех разбира се да разчитам на бързи голове на Венецуела след почивката, при което линията на головете да се вдигне още и аз да заложа на под 8.5 или 9.5, а след това да разчитам мачът да завърши с 8 или 9 гола за да реализирам двойна печалба. Това обаче би бил много спекулативен ход: правя предположение за развоя на мача и ако то не се сбъдне съм оставен без инструменти да предотвратя загубата.

Затова аз все пак заложих срещу 7 или повече гола. За да покрия залога от 800@2.08 лейнах 1050@1.61. При моята комисионна на Бетфеър от 2.6%, това добави още 640 лири към рискуваните 800 и сега при точно 7 гола в мача бих загубил 1440, но при всеки друг развой бих спечелил 223. С други думи, все едно съм лейнал точно 7 гола с 223 лири на коефицент около 7.5.

Ако това беше залог направен преди мача, той без съмнение би бил много изгоден. При обстоятелствата в този мач изгодата е трудно доказуема. Логиката, по която все пак харесвах ситуацията бе следната:
Вероятността Таити да вкарат гол с двама души по-малко е нищожна. Значи единственият реален резултат от който се страхувам е 7-0. Ако успея да заложа на 7-0 на коефицент повече от 7.5 рискът e отстранен; колкото по-голям е коефицентът, толкова по-голяма потенциалната печалба. Моето, а и на повечето играчи на пазара очакване беше, че Венецуела ще продължат да мачкат противника си и скоро след почивката щe докарат резултата до 7-0. След евентуален дъжд от голове лесно бих могъл да заложа на No Next Goal на коефицент над 10, а ако до края на мача има повече време - дори над 20, като по този начин отстраня риска и си осигуря печалба.

Мачът се разви по точно обратния сценарий. След почивката Венецуела видимо върнаха газта. Топката се подаваше без особена съпротива от съперника, но изглеждаше сякаш латиноамериканците са решили да не унижават абсолютните аматьори срещу които са изправени. Към 65-тата минута настроението на пазара вече се беше обърнало напълно и линията на тотала падаше стремително. Започнах да се замислям дали да не оставя нещата както са и да прибера 223 лири от сигурния ъндър 6.5 който се очертаваше. Както споменах в самото начало обаче, мисълта че мога да загубя 1440 при 7 гола (колкото и малка да изглеждаше вече вероятността за това) ме караше да се чувствам неспокоен, затова реших да покривам. Точен резултат 7-0 или 6-1 за този мач не се предлагаше на Бетфеър. Затова пък коефицентът за 7 или повече гола растеше стремително. Към 70-тата минута успях да заложа 55 лири на коеф 9. Появи се предлагане на 11, аз потърсих на 13, успях да мачна само 8 лири когато в 74-та минута резултата стана 4-0 за Венецуела. Въпреки това, малко по-късно отново успях да заложа 55@9 на 7 или повече гола, а веднага след това и 33@10.4. В 79' Венецуела направиха 5-0, но рискът ми беше вече в съвсем разумни граници и реших да се въздържа от по-нататъшни залози преди потенциалната ми печалба при ъндър 6.5 да се е стопила напълно. Но когато в 88' резултата стана 6-0, се видях само на още един гол от загуба от около 200 лири. Таити бяха в нокдаун, но заради съвсем малкото време докрая се появи коефицент 4 за 7 или повече, на който заложих 55.
След този залог рискът беше вече напълно отстранен. Вариантите в Бетфеър изглеждаха така:
Вариант 1: Ако мачът остане 6-0 имам печалба 845. Като извадим комисионна около 22 и първоначалния залог от 800 на над 7.5 в СБОбет, цялото родео ме оставя с 22-23 лири печалба.
Вариант 2: Ако падне още един гол - излизам на нула. Печалбата в Бетфеър покрива загубата в СБОбет.

Седмият гол падна във втората минута на продължението. Нямаше да спечеля 23 лири от ъндър 6.5, но пък огромното облекчение от това, че напълно съм неутрализирал най-неблагоприятния сценарий преди той да се реализира си струваше...

Тогава Таити загубиха топката след изпълнението на център и вместо да си я подадат 3 пъти и да дочакат последния сигнал, Венецуела я вкараха във вратата за осми път, в последната 3-та минута на продължението. Това беше и моят вариант 3, печелившият: залогът ми на овър 7.5 спечели след като го бях приел за 100% губещ и застраховал напълно. Спечелих 800 лири от пазара 7 goals or more в Бетфеър и още 864 лири чиста печалба от заложените 800@2.08 в SBObet; общо 1664 лири.

Както се видя от подробният ми разказ, печалбата дойде с много късмет, но и със стриктен контрол на риска. Имах стратегия за действие при различни сценарии за развой на мача, успях да видя скритото валю в коефицентите които се появяваха на пазара и да го реализирам оптимално.

Pan40

4 коментара:

  1. ще е мн добре ,ако предварително информираш върху кои 1-2 мача мислиш да насочиш вниманието си(без подробности,без прогнози,просто двубоите)

    ОтговорИзтриване
  2. Днес например с интерес очаквам двата полуфинала на Световното за младежи. В 12те изиграни мача от елиминациите има силно изразена тенденция фаворитите да се представят под очакванията. Ще мие интересно поведението на пазара ако аутсайдерите поведат в някой от двата мача.

    Ще се старая да пиша насочващи неща в основната част от блога преди мачовете, но сам разбираш че не мога да влизам в подробности заради риска да си създам конкуренция.

    ОтговорИзтриване
  3. :) (без подробности,без прогнози,просто двубоите) :)

    А да имате(поне един от двама ви) допирна точка с валутната търговия нещо? (май много взех да питам :P

    ОтговорИзтриване
  4. Техниките са сходни, но никога не сме се занимавали с форекс.

    Пускам една идейка за днешните мачове в основната част, благодаря за feedback-a.

    ОтговорИзтриване