събота, 7 ноември 2009 г.

Ръката на деня - блъф с покет аса на ривъра

Винаги е добре да получим покет аса като стартова ръка, но факта че сме ги получили сам по себе си не ни гарантира печалба. От това как ще ги изиграем след това, зависи дали ще сме от онази група хора, които постоянно се оплакват как някакъв идиот им е бил асата или ще сме от тези, които приемат бад биитовете като неизменна част от играта, но знаят, че ако я играят правилно това е ръката, с която правят най-много пари в дългосрочен план.

А да се играят правилно асата далеч не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Рефлекса да наливаме много пари в пота и да влизаме лесно ол ин, когато държим вездесъщите АА е със сигурност правилната игра префлоп. Но отворят ли се картите да борда трябва да сме готови за всичко - да влезем ол ин, да се фолднем, да залагаме, да чекираме, а понякога даже да блъфираме.

Ето една ръка от кеш играта ми в Betfair, която се разви доста интересно и макар да не се стигна до шоудаун, мисля че спечелих единствено защото имах план за действие след изключително неприятните карти, които се отвориха на флопа и търна:



Префлопния рейз е стандартен и получаваме кол от големия блайнд, който както се вижда от статистиките е много лууз пасив фиш. В този момент не мога да го сложа на никаква ръка тъй като играе над 40% от ръцете, но все пак забелязвам, че си фолдва големия блайнд при кражба в 80% от случаите, а тук не фолдна, следователно може би все пак ръката му е в горните 50% от стартовите.

С падането на флопа обаче всякакви опити да го сложа на ръка се обезмислят. Сега въпросът е има ли каро или не. Той чекира и аз избирам да бетна целия пот, който и без това не е много голям. Този бет има страшно много функции и пропуска да го направим би бил груба грешка. Освен че предпазваме ръката си от безплатен дроу, ние искаме да видим как той ще реагира т.е. ще извлечем информация за евентуалната ръка на противника. Освен това ако сме с по-добрата ръка в момента няма нищо лошо да налеем малко пари в пота. Противника ни колва.

Пристигането на четвърто каро на търна е много лоша новина за нашите аса без каро. Факта, че противника ни колна на флопа ни кара да предположим, че той държи поне едно каро. Разбира се това не е 100%, но шанса е доста голям. Добрата новина е че той е чек. Нормалната линия на игра тук е и ние да чекираме и на ривъра да мислим дали да плащаме ако той заложи. Тук обаче аз избирам да направя бет от $25, което е по-малко от 1/4 пота. Този бет има за цел едно от следните неща:

- в случай, че противника ни няма каро той може да фолдне даже и при този минимален бет.

- в случай, че противника ни има силно каро, с което е убеден че печели ръката, много е вероятно този малък наш бет да го подтикне да направи рейз още тук на търна и тогава спокойно може да фолднем минимизирайки загубите си в ръката. Забележете, че ако той държи силно каро и реши да слоуплейва тук и само да колне, то на ривъра най-вероятно ще направи голям бет, което ще го издаде и пак ще можем да фолднем с доста голяма сигурност, че фолдваме по-слабата ръка.

- в случай, че противника държи някакво слабо каро, с което просто иска да стигне до шоудаун и да види дали печели ръката е много вероятно да колне тук и след това да чекира ривъра. В такъв случай аз имам план още от сега да направя голям бет на ривъра, с който да го изгоня. Този бет от $25 е много стандартна игра, когато сме с нътс или близо до нътс и искаме да увеличим малко пота, за да може да направим голям бет на ривъра за валю.


Противника ни колва $25 и е чек след като ривъра пада 5то каро. Сега е време да се придържаме към плана си и да репрезентираме, че държим много силно каро, като направим голям бет. Моята цел е бета ми да е такъв, че в неговата глава да не остане никакво съмнение, че аз съм с нътс. Затова много бързо бетвам целия пот, като че ли искам да кажа - "Колна ме префлоп, колна ме на флопа, колна ме на търна значи и сега ще ме колнеш, затова ти искам целия пот, а че аз съм с нътс си знам още от преди малко". Единствения недостатък на тази игра е, че съм класифицирал противника като лууз фиш, а такива играчи не се фолдват много лесно и има шанс да ни колнат с нещо като 7 или 8 каро. Все пак обаче, начина по който изиграхме ръката би трябвало да му подскаже че или сме много силни и вече той да си реши дали има хубава цена да колне големия ни бет, с който кол може да хване единствено евентуален наш блъф.

Тук той използва целия си тайм банк и след като фолдна, започна да ме храни в чата какъв късметлия съм бил, тъй като той е бил готов на флопа с две ниски кари. Потвърдих му че е направил "nice fold", тъй като съм направил нътс на търна и човека се поуспоки малко.

Ето и ръката:

***** Betfair Poker Hand History for Game 599783011 *****
NL $2.50/$5 Texas Hold'em - Wednesday, November 04, 02:33:32 GMT 2009
Table Nitrogen 88 6-max (Real Money)
Seat 4 is the button
Total number of active players : 4
Seat 1: snacktime ( $419.80 )
Seat 2: muul1gann3l ( $0 )
Seat 3: Slaven11 ( $565.40 )
Seat 4: phounder ( $546.57 )
Seat 5: MrBink ( $585.74 )
Seat 6: Rosiepod ( $0 )
MrBink posts small blind [$2.50]
snacktime posts big blind [$5]
** Dealing down cards **
Dealt to Slaven11 [ As, Ah ]
Slaven11 raises to [$17.50]
phounder folds
MrBink folds
snacktime calls [$12.50]
** Dealing Flop ** [ 3d, 6d, Td ]
snacktime checks
Slaven11 bets [$37.50]
snacktime calls [$37.50]
** Dealing Turn ** [ Kd ]
snacktime checks
Slaven11 bets [$25]
snacktime calls [$25]
** Dealing River ** [ 2d ]
snacktime checks
Slaven11 bets [$162.50]
snacktime folds
Returning uncalled bet [$162.50] to Slaven11
Slaven11 shows [ As, Ah ] a Flush
** Hand Conclusion **
Slaven11 wins $160.50 from main pot
************ Game 599783011 ends ************

6 коментара:

  1. Коя е песента от клипчето :) ?

    ОтговорИзтриване
  2. страхотен блог, чета го с интерес и винаги очаквам новите публикации с нетърпение

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря! Ще се радвам и ако читателите на блога споделят мнения по въпросите които, коментирам тук, както и всякакви други теми, които ви интересуват.

    ОтговорИзтриване